BRENDAN EICH KİMDİR ? JAVASCRIPT'İ KİM İCAT ETTİ ?
JAVASCRIPT NEDİR ? - NE İŞE YARAR ?
Teknik olarak tarayıcınızın bir web sayfasına bakarken, sayfanın geri planında çalıştırabildiği kod parçacıklarıdır. Web sayfanızda olmasını istediğiniz bazı olayları elle müdahaleye gerek duymadan kendiliğinden otomatik olarak gerçekleşmesini ve sunucuya gitmeden bazı işlemleri yapmamızı sağlayan kod parçacıkları da denilebilir.
Eğer teknik bilginiz yoksa basit bir örnekle anlatmak daha doğru olacaktır.
Basit bir toplama işlemi yapan bunun için iki değer(sayı) girebildiğiniz bir web sayfası hayal edin.
Javascript olmasaydı bu iki değeri bir düğmeye basarak sunucuya gönderirdiniz. Sunucu isteğinizi yerine getirmek için toplama işlemi yapacak ve sonucunda içinde olduğu sayfayı size dönmek zorunda kalacaktı. Javascript ile bu işlem için sunucunuza gitmeye gerek kalmadan tarayıcınız verdiğiniz bu komutla istediğiniz toplama işlemini kendi yerine getirir, sayfanızda gerekli değişikliği yaparak sonucu görmenizi sağlar.
Ya da web sayfanızda ki verilerin anlık ve sürekli güncellenmesi gerektiğini düşünün.(Borsa verilerini izlemek gibi)
Javascript olmasaydı bunu sağlamak için manuel olarak sayfayı güncellemek zorunda kalırdınız. JavaScript bunu sizin yerinize yapar ve sayfanızda gördüğünüz verilerin anlık olarak değişimi izlemenize olanak sağlar.
Şöyle diyebilirsiniz; ben kullanıcıyım banane bundan !..
İnternet kullanım maliyetlerinizin düşmesi, sağladığı olağan üstü hız ve daha dinamik daha işlevsel web siteleri ile yarattığı bazı konforları bu sayede ediniyoruz ki bu herkes içinde önemlidir.
JAVASCRIPT KİM İCAT ETTİ ?
Bir web yazılımları geliştiricisi olarak kullandığımız teknolojileri kim ya da kimler tarafından düşünüldüğünü ve bizlere kazandırıldığını bilmek ve bundan bahsetmeyi tarihsel bir görev olduğunu düşünüyorum. Bu sebeple ilgilenenler için JavaScript'in yaratıcısı Brendan Eich ve JavaScript'in tarihsel gelişiminden kısaca bahsetmeye gerek görüyorum.
BRENDAN EICH KİMDİR ?
Web dünyasınının ilk tarayıcılarından biri olan Netscape Navigator'un yazılım ekibinde çalışan bir yazılım uzmanıydı. Kullanışsız ve sıkıcı web sayfalarının dinamik ve kullanıcıyla interaktif hale getirilmesi fikrini geliştirmesi için kendisine görev verildi(Yıl 1995). Java dili konusunda uzmandı Eich. Yaptığı kısa süreli bir çalışmayla JAVA yazılım kodlama dilinin bazı komutlarıyla oluşturduğu betikleri tarayıcının yorumlamasını sağlayan bir metot geliştirdi. Bu çalışma web dünyasında önemli bir değişimin başlangıcı oldu ve çok sükse yarattı. Tarayıcı piyasasının tekelinde tutmak isteyen ve bu konuda kendi standartlarını kabul etmek isteyen büyük yazılım firmaları aynı metotla çalışan benzerlerini yapmaya çalışsa da Java betikleri JavaScript adıyla benimsendi, yagınlaştı ve tarayıcılar için startdart haline geldi.
JavaScript web sayfasında kendiliğinden değişen, başka şekillere dönüşen, animasyonlu görsellerden tutunda aynı anda bir çok kişinin katılımıyla oynanan oyunların doğmasına kadar bir çok özelliği sayfalara taşınmasına sebep oldu.
JAVASCRIPT ECMASCRIPT OLUYOR.
Netscape 1996 yılında Javascript'i Avrupa Bilgisayar Üreticileri Birliğine aktardı(ECMA). ECMA bu kodların geliştirilmesini, korunmasını ve uluslar arası bir kodlama dili olarak kullanılmasını sağladı. Adını da ECMAScript olarak değiştirdi. Bilişim dünyası bu isim yerine JAVASCRIPT ismini daha çok sevdi ve bu isimle anmaya devam etti.
JAVASCRIPT ECMASCRIPT OLUYOR.
Netscape 1996 yılında JavaScript'i Avrupa Bilgisayar Üreticileri Birliğine aktardı(ECMA). ECMA bu kodların geliştirilmesini, korunmasını ve uluslar arası bir kodlama dili olarak kullanılmasını sağladı. Adını da ECMAScript olarak değiştirdi. Bilişim dünyası bu isim yerine JAVASCRIPT ismini daha çok sevdi ve bu isimle anmaya devam etti.
AJAX - JAVASCRIPT ASENKRON OLUYOR.
2005 yılında Jesse James Garrett adında bir kişi html ve Javascript'in kullanımıyla ilgili yeni bir kavram ortaya atıyor. Asynchronous JavaScript And XML kısaca AJAX. Eşzamansız olarak Javascript ve Html yorumlama metodudur AJAX. Web sayfanızın durumunu koruyarak arka tarafta farklı sunuculara istekler atar ve aldığı verilerle sayfanızı günceller. Google'da arama yaparken her bir harfi girdiğinizde arama sonuçlarının/listesinin anlık değiştiğini görürsünüz. İşte tam da bu bir AJAX işlemidir. Siz her tuşa bastığınızda arka tarafta Google sunucularına istek atar ve dönen sonuçlarla anlık olarak arama listesini günceller.
Kuşkusuz bu hayatımıza büyük kolaylık ve renk katmaktadır. Sunucuda ki anlık değişimleri hiç bir işlem yapmadan izlememizi sağlar. Sosyal medya yazılımlarının siz işlem yaparken, yaptığınız işlemlerden sizin ilgilendiğiniz şeyler ve alışkanlarınızı bu yolla kaydettiğini ve sonraki kullanımlarınızda buna uygun sonuçlar ya da reklamlar sunduğunu farketmişsinizdir. İşte tüm bunlar AJAX marifetiyle yapılmaktadır.